BAGAIMANA MEMBACA BUKU KANAK-KANAK MEMBANTU KOMUNIKASI BAYI USIA 0-3TAHUN

MashaAllah! Bayi memang berkembang dengan cepat. Otak bayi macam sponge. Dari kajian menunjukkan salah satu cara merangsang perkembangan minda dan emosi bayi adalah dengan berkomunikasi dengan bayi anda sejak lahir.     Komunikasi boleh dari segi berbual atau membacakan buku kepadanya. Komunikasi bukan hanya melibatkan kebolehan BERCAKAP anak tetapi juga kemahiran MENDENGAR. TAHUKAH ibu, Usia

READ MORE
Dua konteks penggunaan perkataan JANGAN!

Dua konteks penggunaan perkataan JANGAN!

Banyak pendapat tentang penggunaan perkataan JANGAN ni. Sampai kadang-kadang kita jadi keliru. JANGAN!! baca tulisan ni je dah rasa negatif kan. Tengok gambar bawah ni lagi rasa macam ‘dihalang’! Yes, KATA-KATA kita sangat POWERFUL! Ia boleh mengesani anak-anak. Penggunaan perkataan ‘JANGAN’ adalah ‘bergantung kepada konteks’ kita menggunakannya. Bukan 100% tak boleh diguna. Dua konteks yang

READ MORE
Demi mega

Demi mega

Subhanallah.. Indah..sungguh indah.. . Berdiri memerhati alam.. . “Ingat lagi tak surah tentang mega di langit?”saya mula bicara. Berdua bersama umar. . Tiga lagi anakanda terlalu asyik dengan keindahan alam..saya biarkan mereka berlari ber explorasi..kadangkala terdengar jerita “look at that Umi..it is so beautiful!!” . “Ingat!!surah inshiqaq..” anakanda Umar menjawab tenang. terus membacakan ayat 16

READ MORE
Berikan anak kertas kosong

Berikan anak kertas kosong

Si kecil ternampak kotak dan crayon si abang yang bersepah. Tak semena duduk dan menconteng dengan khusyuk begitu hampir 20minit. . Saya hanya perhati dari jauh.Agar dia tidak terganggu dan terus berimaginasi juga memastikan si kecil tidak masuk crayon ke mulut. . Kertas kosong beri peluang anak melakar imaginasinya. Walau kita nampak seperti contengan kosong.

READ MORE
Ajar anak solat di mana sahaja

Ajar anak solat di mana sahaja

Salam Jumaat, Allahuakbar!Solat tiang agama. Ayat cliche’ tapi sangat deep~ . Cari sesuatu di hp terjumpa gambar ini. Gambar menggamit emosi. Antara rasa syahdu, kerdil, nyaman, sayu…kerana sang anak bersolat menghadap Tuhannya di alam yang luas Allah ciptakan untuknya..Nikmat apa lagi mahu aku dustakan…sayu.. . Dalam jiwa menitipkan doa Nabi Ibrahim “Ya Tuhanku, jadikanlah aku

READ MORE
Simple Science Experiment: For 4-6years old

Simple Science Experiment: For 4-6years old

Simple science experiment.. . Since ada limau dirumah..so we decided to do basic science experiment our 2 preschoolers.. . Sangat simple but children will learn a lot from the process. . Tahu tak limau yang ada kulit akan ‘float’ dan limau yang sudah dibuang kulit will ‘sink’? . Aluminium yang digumpal tenggelam dan yang flat

READ MORE

Mental Arithmetic

Bismillah,Satu citacita saya untuk mengajar anak mental arithmetic sendiri. Maka bila tahu akan mengikut suami ke bumi kimchi ini saya selitkan juga untuk belajar abacus ni keana saya memang tiada asas langsung tentang abacus. Alhamdulillah Allah mudahkan saya membawa anak kecil yang baru 5 bulan bersama menuntut ilmu mental arithmetic asas dari Pn Lina karim di

READ MORE
Cara Mudah Mind Mapping bersama anak

Cara Mudah Mind Mapping bersama anak

MIND MAP Mind map atau peta minda sangat bermanfaat untuk public speaking, merumus idea untuk penulisan, merancang aktiviti dan sebagainya. Satu fakta yang kita perlu tahu, minda kita tidak berkerja secara ‘linear’ atau garis lurus seperti penulisan nota mengikut garis buku. Sebaliknya minda kita berkerja secara merawak dan berkembang dari satu idea kepada idea yang

READ MORE
Samaran nama yang baik

Samaran nama yang baik

Subhanallah wa Alhamdulillah..apabila Allah beri peluang bersama anak-anak, banyak momen yang mengajar diri ini sebenarnya. Ia muhasabah buat diri. Saya kongsikan agar kita sama-sama dapat ibrah dan sama-sama berubah. “Umar al Faruq! Anak bertuah! Eii apa awak buat ni?” Perasan tak kita kadang-kadang marah anak sebut nama penuh dan letak nama ‘sokongan’ dihujungnya. Bila marah

READ MORE
Tazkirah bersama anak: An Nasr

Tazkirah bersama anak: An Nasr

Hari ni kami kupas surah An Nasr. Subhanallah satu surah yang ringkas tetapi mendalam. . Allah sangat baik. Setiap perkara dalam kehidupan Allah beri panduan. Hanya kita hayati atau tidak perkara ini. . Hari ni bukan anak-anak sahaja yang belajar, umminya pun diperingatkan lagi dan lagi. Benarlah apabila kita yang menyampaikan sesuatu ia akan lebih

READ MORE
Waktu-waktu berkesan memahat kata-kata positif

Waktu-waktu berkesan memahat kata-kata positif

auladreadplay.com – Maaf kerana lambat membuat entry perkongsian ini. Kerana sabtu dan ahad adalah hari kerja kemasyarakatan dan outdoor kami sekeluarga. Saya brief dulu sikit tentang minda sedar dan separa sedar anak. Ini adalah catatan dari tulisan Asep Herna. Minda manusia Allah swt ciptakan sangat indah ada minda sedar dan separa sedar. Minda sedar lebih

READ MORE
Mendorong Anak Berfikir: My Amazing Super Power

Mendorong Anak Berfikir: My Amazing Super Power

Sharing hari ni tentang tips memanfaat buku kanak-kanak agar ia bukan hanya digunakan untuk membaca tetapi lebih lagi. Boleh lah sahabat-sahabat yang memiliki buku kami manfaatkan dengan anak-anak. Hari ni kami guna buku MY AMAZING SUPER POWER. Aktiviti ini mendorong anak berfikir. Berfikir satu kemahiran yang sangat penting. Dan yang menariknya tidak susah untuk dilakukan.

READ MORE
LOAD MORELoading ...
Phone: 019-2791303
Taman Batu Muda, 68100 Batu Caves, Selangor
11, Jalan Taman Batu Muda 10