TIPS HAFAZAN (USIA ANAK SEKOLAH RENDAH)

TIPS HAFAZAN (USIA ANAK SEKOLAH RENDAH)

Sebagai ibu yang homeschool, dulu saya tercari-cari tips untuk mengajar anak hafal al Quran dari rumah untuk anak usia sekolah rendah.Kerana saya bukan al hafizah. Nak mula menghafal dari surah di belakang ke depan ke.. Bagaimana nak murajaah..Bagaimana nak bahagi hafalan.Adakah Quran yang specific untuk hafalan. Saya bertanay sana sini, baca sana sini… MashaAllah..sedar tak

READ MORE
7 TIPS BAGAIMANA MENYUSUN MASA SEBAGAI WAHM

7 TIPS BAGAIMANA MENYUSUN MASA SEBAGAI WAHM

    Zaman sekarang memang ramai ibu-ibu menjana pendapatan dari rumah: Berkerja dari rumah (working at home mom, WAHM). Sebagai seorang yang berkerja sepenuh masa dan kini sudah masuk tahun ke 3 menjadi WAHM, banyak yang saya belajar dari peluang emas bersama anak-anak ini. Untuk pengetahuan, ada masa saya berjauhan dengan suami yang berkerja di luar

READ MORE
Perkembangan Anak 1-2tahun

Perkembangan Anak 1-2tahun

Siapa ada anak usia 1tahun-2tahun? . Perasan tak pada usia ini nampak macam mula meragam..’tantrum’ kata orang putih. . Sebenarnya usia ni anak kecil kita bina banyak kemahiran. . 1) Anak kita mula bina AUTONOMY. Iaitu ras a dia ada kuasa menentukan sesuatu. Sebagai contoh anak saya tentukan apa baju dia nak pakai dan baju

READ MORE
MEMORI VISUAL ANAK TENTANG IBU

MEMORI VISUAL ANAK TENTANG IBU

Cuba kita bayangkan ibu kita. Apa memori atau kenangan semasa kita kecil yang kita ingat tentang ibu kita? . Adakah kita teringat kita bangkit tidur, kita cari ibu nampak dibilik solat ibu sorang diri duduk bertahajjud atau berzikir di sejadahnya. . Senyumannya memanggil kita untuk duduk dipangkuannya. Sambil kita baring sambil ibu usap rambut kita.

READ MORE
FORMULA IBU KEKAL TENANG

FORMULA IBU KEKAL TENANG

Allahuakbar, hari ni dapat sesuatu yang baru. Sesuatu yang biasa tetapi kesan luar biasa. Saya je yang rugi tak amalkan selama ni. Pernah tahu tetapi tidak pernah put the knowledge into action. . Allahuakbar, baru cuba laksanakan ini dalam 3 minggu. MashaAllah kesannya memang boleh menenangkan jiwa. Bermula dari membuat post di FB tentang ajaibnya

READ MORE
Ajar Anak Minta Dari Allah

Ajar Anak Minta Dari Allah

“Ummi tell me what is your secret. Teach me how to fish..I am not good at this…” sayu sangat suara Thariq. Tak putus asa menanti setelah hampir 40 minit anak-anak masih tak dapat seekor pun ikan. Sedangkan Allah beri saya 2 ekor ikan dalam 15minit. Allahuakbar..Allah beri kami peluang lagi merasai pengalaman yang unik dan

READ MORE
Quran Journey: Safiyyah 17bulan

Quran Journey: Safiyyah 17bulan

Perjalanan Safiyyah dengan Quran per kata bermula usianya 5 bulan kerana saya baru temui TANG pada waktu itu. Sebelum itu saya mula kaedah yg sama untuk abang-abangnya iaitu huruf hijaiyyah. . Kenal pada TANG, saya berhenti hijaiyyah yang saya hanya tunjuk 2 minggu pada usianya 4 bulan. . HFW diflash semuanya samada menggunakan kad atau

READ MORE
Demi mega

Demi mega

Subhanallah.. Indah..sungguh indah.. . Berdiri memerhati alam.. . “Ingat lagi tak surah tentang mega di langit?”saya mula bicara. Berdua bersama umar. . Tiga lagi anakanda terlalu asyik dengan keindahan alam..saya biarkan mereka berlari ber explorasi..kadangkala terdengar jerita “look at that Umi..it is so beautiful!!” . “Ingat!!surah inshiqaq..” anakanda Umar menjawab tenang. terus membacakan ayat 16

READ MORE
Belajar “Physics” Sambil Bermain

Belajar “Physics” Sambil Bermain

“How can you always win, Abg Umar? Oh maybe you are heavier than me. Thats why you move faster” . Alhamdulillah anak-anak berpeluang bermain sledding a.k.a toboggan (duduk dalam dulang dan slide turun di snow). . Sambil sliding, boys always dengan competition mode mereka.terdengar perbualan mereka bertiga menganalisa kenapa ada yang laju dan perlahan. .

READ MORE
Berikan anak kertas kosong

Berikan anak kertas kosong

Si kecil ternampak kotak dan crayon si abang yang bersepah. Tak semena duduk dan menconteng dengan khusyuk begitu hampir 20minit. . Saya hanya perhati dari jauh.Agar dia tidak terganggu dan terus berimaginasi juga memastikan si kecil tidak masuk crayon ke mulut. . Kertas kosong beri peluang anak melakar imaginasinya. Walau kita nampak seperti contengan kosong.

READ MORE
Kepentingan Natural Light

Kepentingan Natural Light

Outdoor sangat bagus untuk perkembangan kanak-kanak. Kalau nak cerita kebaikannya memang sangat banyak. Ini short info on  ‘NATURAL LIGHT’. . Iaitu pencahayaan dari matahari. Subhanallah, Maha suci Allah yang menciptakan matahari. . Pastikan kalau aktiviti dalam rumah, buka langsir, buka tingkap luas-luas, kalau sliding door tu biar cahaya masuk direct. Especially waktu pagi. . Dapat

READ MORE
Ajar anak solat di mana sahaja

Ajar anak solat di mana sahaja

Salam Jumaat, Allahuakbar!Solat tiang agama. Ayat cliche’ tapi sangat deep~ . Cari sesuatu di hp terjumpa gambar ini. Gambar menggamit emosi. Antara rasa syahdu, kerdil, nyaman, sayu…kerana sang anak bersolat menghadap Tuhannya di alam yang luas Allah ciptakan untuknya..Nikmat apa lagi mahu aku dustakan…sayu.. . Dalam jiwa menitipkan doa Nabi Ibrahim “Ya Tuhanku, jadikanlah aku

READ MORE
LOAD MORELoading ...
Phone: 019-2791303
Taman Batu Muda, 68100 Batu Caves, Selangor
11, Jalan Taman Batu Muda 10