TIPS HAFAZAN (USIA ANAK SEKOLAH RENDAH)

TIPS HAFAZAN (USIA ANAK SEKOLAH RENDAH)

Sebagai ibu yang homeschool, dulu saya tercari-cari tips untuk mengajar anak hafal al Quran dari rumah untuk anak usia sekolah rendah.Kerana saya bukan al hafizah. Nak mula menghafal dari surah di belakang ke depan ke.. Bagaimana nak murajaah..Bagaimana nak bahagi hafalan.Adakah Quran yang specific untuk hafalan. Saya bertanay sana sini, baca sana sini… MashaAllah..sedar tak

READ MORE
7 TIPS BAGAIMANA MENYUSUN MASA SEBAGAI WAHM

7 TIPS BAGAIMANA MENYUSUN MASA SEBAGAI WAHM

    Zaman sekarang memang ramai ibu-ibu menjana pendapatan dari rumah: Berkerja dari rumah (working at home mom, WAHM). Sebagai seorang yang berkerja sepenuh masa dan kini sudah masuk tahun ke 3 menjadi WAHM, banyak yang saya belajar dari peluang emas bersama anak-anak ini. Untuk pengetahuan, ada masa saya berjauhan dengan suami yang berkerja di luar

READ MORE
6 Sebab Mesti Travel dengan Anak Kecil!

6 Sebab Mesti Travel dengan Anak Kecil!

Kadangkala bila diberitahu akan travel dengan anak-anak terfikir, biar betul nak travel lagi ni. Penat travelling dengan anak kecil hari tu pun tak habis lagi. Ini lah gambar biasa setiap kali kami travel bersama ke destinasi di dalam atau luar negara. Empat anak, satu stroller kecil dan dua beg besar 😉 Tak penat ke? Eh, kami

READ MORE
MEMBACA BUKU KANAK-KANAK MUDAHKAN BELAJAR?

MEMBACA BUKU KANAK-KANAK MUDAHKAN BELAJAR?

BAGAIMANA MEMBACAKAN BUKU KEPADA ANAK MEMUDAHKAN PROSES BELAJAR MEMBACA? Apabila kita membaca, bukan hanya kenal perkataan dan baca. Proses itu memerlukan anak kita tahu kenal perkataan, bunyi, coding untuk speech dan coding untuk makna. Maksudnya anak tahu intonasi, bila nak guna perkataan tu. Apabila kita bacakan buku untuk anak, sebenarnya kita buat semua perkara ni

READ MORE
Phone: 019-2791303
Taman Batu Muda, 68100 Batu Caves, Selangor
11, Jalan Taman Batu Muda 10