Kenapa Buku kanak-kanak 70+ Aktiviti Cinta Al Quran?

Bismillahirrahmanirrohim..   Syukur sangat pada Allah swt yang mengilhamkan untuk buku aktiviti kanak-kanak Islami ini diterbitkan. 70+ aktiviti cinta Al Quran..ini hanya sebahagian..banyak lagi yang tak dimasukkan kerana kapasiti masa dan tenaga.huhu.   Semoga yang ada ini membeir idea kepada ibu-ibu untuk laksanakannya dirumah.   Bonding time dan kasih sayang itu sebenarya yang menjadikan kisah-kisah

READ MORE

TIPS MENGGALAKKAN SEKELUARGA MEMBACA BUKU AULAD READ&PLAY

La hawlawala quwwats illa billah.. Tak terungkap rasa seronok dan syukur bila terima gambar ini dari seorang sahabat… Semoga buku-buku itu memberi manfaat dan mengesani jiwa-jiwa anak-anak ini… Terima kasih Pn Nora Aliasad atas sokongan dan ia sangat memotivasi diri ini!    5 tips ringkas tingkat minat membaca pada anak kita: 1. Beri peluang anak pilih sendiri

READ MORE
Review Buku Kanak-Kanak: MY AMAZING SUPER POWER

Review Buku Kanak-Kanak: MY AMAZING SUPER POWER

Alhamdulillah, terima pelbagai maklumbalas positif dari pengguna buku kanak-kanak Islami kami. La Hawlawala Quwwata Illa Billah..Tiada daya upaya selain Allah swt yang memudahkan dan menyentuh hati anak-anak dan ibu bapa ini.   Kami kongsikan maklum balas untuk buku My Amazing Super Power:         Wallahu ‘alam. Allah jua mengizinkan segalanya.

READ MORE
Mendorong Anak Berfikir: My Amazing Super Power

Mendorong Anak Berfikir: My Amazing Super Power

Sharing hari ni tentang tips memanfaat buku kanak-kanak agar ia bukan hanya digunakan untuk membaca tetapi lebih lagi. Boleh lah sahabat-sahabat yang memiliki buku kami manfaatkan dengan anak-anak. Hari ni kami guna buku MY AMAZING SUPER POWER. Aktiviti ini mendorong anak berfikir. Berfikir satu kemahiran yang sangat penting. Dan yang menariknya tidak susah untuk dilakukan.

READ MORE

Review Produk: Word Flow by Learning Root

Hari ni nak review product by learning root. Saya sudah jatuh cinta pada set word flow ini. Tengok kotak dah koyak dan kad-kad sudah kemek-kemek. Kad yang memudahkan urusan untuk dibawa kemana-mana dan ditunjukkan kepada anak-anak sama ada untuk flashcards, memantapkan bacaan Quran atau memahami bahasa arab kerana terdapat makna dalam bahasa Inggeris dihujung kad

READ MORE
QURANIC HOMESCHOOLING

QURANIC HOMESCHOOLING

Kami mula aktif dengan aktiviti homeschooling. Tema utama kami ialah “Quranic Homeschooling”. Doakan ye.  Terinspirasi dengan Pn Siti Aminah dari ‘Anakku Al Hafiz’, saya berusaha untuk memastikan Al Quran dibaca dan dihafaz setiap hari dan selangkah lagi iaitu memahaminya. Seperti yang dikongsi oleh Pn Nazrah ibu PROFAZZ (5 anak nya yang profesional & hufazz), ibubapa

READ MORE
TIPS PENULISAN

TIPS PENULISAN

Few words from bestseller books author, James Patterson. It’s never too late to start writing. Just start!   -Work hard—there is no shortcut. He might have up to 50 projects on the go, 13-15 of them being in active mode. You need to put in the hours to complete this workload.   -Read, read, read.

READ MORE
HAVE YOU EVER WONDERED?

HAVE YOU EVER WONDERED?

Kekuatan otak kanan anak kecil memang telah diketahui. Ia membuatkan anak-anak terus berimaginasi, berfikir akan apa yang dilihat dan bertanya untuk mendapatkan penjelasan. Antara persoalan yang sering ditanya anak-anak: “Macam mana Allah kawal semua alam ni?” “Siapa cipta Allah?” “Macam mana nak jadi orang hebat?” Banyak lagi persoalan anak-anak cerdik ini yang kadangkala kita pun

READ MORE
Tips Bercerita Sambil Membaca

Tips Bercerita Sambil Membaca

Salam Hari Malaysia! “Bangsa membaca bangsa berjaya.” Masih berkisar membaca pada hari Malaysia. Satu cara untuk variasikan sesi membaca dengan ‘bercerita sambil membaca’. Anak-anak mengambil ‘turn’ bercerita menggunakan buku kegemaran mereka. Secara tak langsung mereka perlu membacakan buku itu. Sesi ini boleh dimanfaatkan oleh yang lebih kecil dan masih belum boleh membaca. Fitrah anak lelaki pula

READ MORE
Anak Tak Boleh Duduk Diam Bila Read-Aloud

Anak Tak Boleh Duduk Diam Bila Read-Aloud

Salam Selasa, Read-aloud session mudah bagi ibu-ibu yang anaknya boleh duduk diam dan sukar mendengar. Untuk mencapai tahap anak boleh beri tumpuan juga bukan mudah, pastinya si ibu telah mempraktikkan sesi sebegini sejak dari dulu. Kerana memang fitrah anak aktif dan suka explore their environment! Bagaimana nak buat read-aloud session jika anak yang fidgety begini?

READ MORE
5-Minutes Bedtime Reminders for Little Ones

5-Minutes Bedtime Reminders for Little Ones

How to utilise this book? Reading and read-aloud are two different things but both are beneficial for children. Read-aloud allows bonding, improves child’s vocabulary, stimulates focus also listening skill, and allow your child to connect with books. Once child reach his/her independent reader’s status, make him/ her read himself and please continue the read-aloud session

READ MORE
Phone: 019-2791303
Taman Batu Muda, 68100 Batu Caves, Selangor
11, Jalan Taman Batu Muda 10