6 Sebab Mesti Travel dengan Anak Kecil!

6 Sebab Mesti Travel dengan Anak Kecil!

Kadangkala bila diberitahu akan travel dengan anak-anak terfikir, biar betul nak travel lagi ni. Penat travelling dengan anak kecil hari tu pun tak habis lagi. Ini lah gambar biasa setiap kali kami travel bersama ke destinasi di dalam atau luar negara. Empat anak, satu stroller kecil dan dua beg besar 😉 Tak penat ke? Eh, kami

READ MORE
Kekuatan Orang Korea

Kekuatan Orang Korea

Sekejap saja rasa berada di Korea. Pejam celik, pejam celik dah nak balik dan akan kembali kepada rutin biasa kehidupan. Pengalaman hidup di negara yang sangat berdisiplin tanpa mengabaikan nilai-nilai kekeluargaan dan akhlak insaniah satu pengalaman yang indah. Satu yang membuka mata bagaimana rakyat negara ini menjadi maju ketika negara ini hampir sama usia kemerdekaannya

READ MORE
Ajar Anak Minta Dari Allah

Ajar Anak Minta Dari Allah

“Ummi tell me what is your secret. Teach me how to fish..I am not good at this…” sayu sangat suara Thariq. Tak putus asa menanti setelah hampir 40 minit anak-anak masih tak dapat seekor pun ikan. Sedangkan Allah beri saya 2 ekor ikan dalam 15minit. Allahuakbar..Allah beri kami peluang lagi merasai pengalaman yang unik dan

READ MORE
Travelog Tadabbur Alam: #1 JEJU ISLAND, Korea

Travelog Tadabbur Alam: #1 JEJU ISLAND, Korea

Bismillah, “Macam tak sekolah… Tapi ..Kami belajar. Dimana sahaja, Bila-bila masa dan dunia menjadi bilik darjah kami…” Bila nak tulis travelog ni saya berkira-kira takut syok sendiri, dalam hati… “Eh ada ke orang nak baca ke?” Dalam bermonolog tiba-tiba terbaca di post seseorang, “Pengembara yang tidak menulis umpama Haji Bakhil”. Dush, terkena batang hidung. Dalam

READ MORE
Ajar anak solat di mana sahaja

Ajar anak solat di mana sahaja

Salam Jumaat, Allahuakbar!Solat tiang agama. Ayat cliche’ tapi sangat deep~ . Cari sesuatu di hp terjumpa gambar ini. Gambar menggamit emosi. Antara rasa syahdu, kerdil, nyaman, sayu…kerana sang anak bersolat menghadap Tuhannya di alam yang luas Allah ciptakan untuknya..Nikmat apa lagi mahu aku dustakan…sayu.. . Dalam jiwa menitipkan doa Nabi Ibrahim “Ya Tuhanku, jadikanlah aku

READ MORE
Al-‘Ala: ayat 4-5: Nature walk

Al-‘Ala: ayat 4-5: Nature walk

Berjalan dan mentafsir. Allahuakbar, Alhamdulillah. Selayaknya segala-gala pujian hanya kepada Allah. Indahnya alam suatu nikmat yang sangat hebat. Secara fitrahnya anak-anak memang suka bermain di luar. Ruang yang membenarkan bergerak bebas, cahaya matahari yang membantu penghasilan hormon serotonin yang menggembirakan dan menaikkan mood. Bauan segar dari tumbuhan, daun. Angin sepoi-sepoi bahasa, Perfect day untuk beraktiviti

READ MORE
Tips Road trip dengan Anak

Tips Road trip dengan Anak

  Apabila kita laksanakan Worldscooling, pasti akan ada roadtrip. Alhamdulillah Allah beri kami peluang untuk ber roadtrip, flight trip dan juga subway-trip. MasyaAllah, perlbagai pengalaman yang pastinya memang penat tetapi inshaAllah puas hati. Tips disini adalah untuk beraktiviti bersama anak dan tidak membiarkan anak bergajet atau menonton ‘TV’ di dalam kereta. Sayang sangat apabila dalam

READ MORE
Tadabbur Alam

Tadabbur Alam

TADABBUR ALAM “Kemudian kami pisah-pisahkan bumi dengan pemisahan yang sesuai dengan tumbuh-tumbuhan” (surah Abasa ayat 26) Alam adalah ‘alat bantu mengajar’ yang baik buat anak-anak. Untuk mengenalkan konsep ‘Allah is my Rabb’ gunakan kesempatan anak-anak yang masih suci fitrahnya untuk mengenal kehebatan Allah. Berceritalah tentang ciptaan Allah seperti tumbuhan, penciptaan haiwan yang unik, cuaca yang

READ MORE

Peluang

MEMANFAATKAN SEGALA PELUANG Bermusafir..satu nikmat yang Allah beri kebaikan yang banyak disebaliknya..anak-anak mungkin tidak nampak apa kebaikan disebalik setiap yang mereka lakukan. Kitalah yang perlu jelaskan kepada mereka. Percubaan memanfaatkan permusafiran ini..doakan keberkatan dari Allah.. Mini jurnal anak-anak untuk ‘highlight’ perkara disebalik permusafiran.Contoh point penting nak dihighlightkan: “Ummi hebatnya aeroplane..best kan naik aeroplane!” anak dengan

READ MORE

Berkelah dan bertazkirah

BERKELAH,BERIADHAH SAMBIL BERTAZKIRAH Objektif yang nak dicapai hari ini: 1) Quwatul Jism 2) Berdikari Walaupun suatu yang nampak biasa untuk kita sebenarnya nampak besar untuk anak-anak. Hari ni kami berkelah sambil bertazkirah. Tazkirah ringkas ambil dari buku 5minutes BEDTIME REMINDER dariwww.auladreadplay.com/shop. Tiba-tiba rasa fall in love dengan buku sendiri sebab mudah utk ambil bahan tazkirah

READ MORE

Baby wearing

Sangat suka babywearing. Ada yang kata kalau baby selalu didukung akan jado clingy dan nak melekat dengan ibu sahaja. Sebenarnya melalui research terbaru, anak clingy bukan satu tabda ia bermasalah.Ia adalah fitrah anak yang mahu dekat dengan ibunya. Dakapan ibu memberi segala yang diperlukan iaitu susu sebagai makanan, bau ibu sebagai penenang, suhu badan ibu

READ MORE
Weekend- Pengisian Untuk Diri dan Anak

Weekend- Pengisian Untuk Diri dan Anak

MasyaAllah..kebersamaan yang buatkan diri bersemangat. Bersama tak kira umur, berkenalan lanjut di sungai yang sejuk..suasana yang nyaman, hanya bersandarkan satu asas untuk menyuburkan hati keranaNya! Seronok apabila bertemu dalam suasana berbeza yang akan menjadi memori indah! Ahad pula peluang anak-anak membasahkan hati. Kadangkala mereka perlu sentuhan individu lain untuk membentuk jiwa mereka. Aktiviti kelab NAZIM

READ MORE
LOAD MORELoading ...
Phone: 019-2791303
Taman Batu Muda, 68100 Batu Caves, Selangor
11, Jalan Taman Batu Muda 10